Zamieszczone przez kropeck
Jak odzyskać kasę z OC sprawcy
Zwiń
X
-
Jak odzyskać kasę z OC sprawcy
Witam każdego kto będzie mi wstanie pomóc!
Opowiem od początku.
W poniedziałek 22.03 miałem przykry wypadek uderzył we mnie pijany kierowca (uciekał ale udało mi się go dorwać) Policja itd. wszystko było. Zgłosiłem szkodę do PZU (ubezpieczyciel poszkodowanego) wszystko ładnie, pięknie, oprócz wyceny ale auto i tak będę robił a ASO (ponad roczny samochód) więc i tak będzie inna kwota. Jednak a ASO ostrzegli mnie, że jeżeli to był pijany sprawca to na 90% PZU wypnie się na mnie i nie odda mi kasy a wtedy będę to musiał robić ze swojego AC z regresem na to że mój ubezpieczyciel sobie odbierze kasę od PZU. Ja oczywiście stracę część zniżek z AC a to mi się nie podoba. I tu mam pytanie, prośbę o to jak sobie z tym poradzić? Czy są jakieś firmy tym się zajmujące, kompetentne oczywiście gdzieś na terenie Olsztyna. Wiem że dla ASO jest lepiej żebym ja to robił ze swojego AC bo mają szybciej kasę i dlatego mnie zbywają. Co mogę zrobić? Jak to rozwiązać tak żeby miał całe auto bez ponoszenia kosztów z mojej strony?
-
-
Ciacho102, nikt się na Ciebie nie wypnie... sprawa trafi do UFG i wszystko powinno być dobrze załatwione.
także nie stresuj się nie potrzebnieOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
nawet jesli beda probowac sie wypinac to sprawe wygrywasz w sadzie i dostajesz kase z odsetkami (a to teraz chyba z 20% w skali roku (!))
UFG to ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny.
I nie daj sobie wmowic ze to ma byc robione z Twojego AC.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ciacho102Zamieszczone przez rssnawet jesli beda probowac sie wypinac to sprawe wygrywasz w sadzie i dostajesz kase z odsetkami (a to teraz chyba z 20% w skali roku (!))kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rssZamieszczone przez Ciacho102Zamieszczone przez rssnawet jesli beda probowac sie wypinac to sprawe wygrywasz w sadzie i dostajesz kase z odsetkami (a to teraz chyba z 20% w skali roku (!))
Komentarz
-
-
Ciacho102, zniżki stracisz tylko do czasu odzyskania kasy przez Twojego ubezpieczyciela. Jak odbiorą pieniądze to dostaniesz info o tym od swojego ubezpieczyciela.
Tak przynajmniej usłyszałem na infolinii Generali.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DeoCiacho102, zniżki stracisz tylko do czasu odzyskania kasy przez Twojego ubezpieczyciela. Jak odbiorą pieniądze to dostaniesz info o tym od swojego ubezpieczyciela.
Tak przynajmniej usłyszałem na infolinii Generali.
Komentarz
-
-
W tej sprawie pomogło by Ci D.A.S. Niestety nie działają na sprawach które już miały miejsce. Więcej info podam na PW lub pod nr tel. 664 177 311.Była O1 która uratowała życie Silnik 2.0 APK - BRC Sequent 24
Była O1 Kombi 1.9 TDI AHF
President Johny II ASC + President
Jest Mondeo MK4 1.8 TDCI powered by HEKO
Komentarz
-
-
Miałem identyczną sytuację.Pijany kierowca uszkodził 6 samochodów i uciekł.Po kilkuset metrach został zatrzymany.Policja sporządziła protokół,podali poszkodowanym numer polisy sprawcy i ubezpieczyciela.Gostek był ubezpieczony w Generali."Szkodnik" z Generali auto obejrzał,wycenił i po dwóch tygodniach kasa była na r-ku.Nie byłożadnych problemów.Regresem zajmuje się ubezpieczyciel pijanego sprawcy.Gdyby sprawca nie miał OC,wtedy należy uruchomić UFG.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
jeżeli pijany sprawca był ubezpieczony, to ubezpieczalnia wypłaci kasę po prawomocnym wyroku. Ubezpieczalnia wystąpi z regresem do sprawcy o zapłatę wypłaconej kwoty. Jeżeli sprawca nie był ubezpieczony, to odszkodowanie wypłaci Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. W obu przypadkch może to trochę potrwać. Z AC będzie szybko ale musisz dopytać w swojej ubezpieczalni o żniżki. Oni nie robią nic za darmo. Ubezpieczalnia może wypłacić kasę z oc sprawcy przed wyrokiem jeżeli uzna, że sprawa nie budzi żadnych wątpliwości dla ubezpieczalni.
Zadzwoń tu http://www.odszkodowanie.com/main.php?fid=401 i popytaj.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
zadzwoń tu http://www.odszkodowanie.com/main.php?fid=401 i popytaj.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ciacho102Aha czyli generalnie jest tak że Ubezpieczyciel sprawcy wypłaci mi kasę nawet jak winowajca był pijany i ma wykupione ubezpieczenie? Normalnie bez problemów?
Swojemu ubezpieczycielowi nie musisz zawracać głowy.
Ubezpieczyciel sprawcy zapłaci za wszystko bez targowania,bo i tak ściągnie całość od sprawcy.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzZamieszczone przez Ciacho102Aha czyli generalnie jest tak że Ubezpieczyciel sprawcy wypłaci mi kasę nawet jak winowajca był pijany i ma wykupione ubezpieczenie? Normalnie bez problemów?
Swojemu ubezpieczycielowi nie musisz zawracać głowy.
Ubezpieczyciel sprawcy zapłaci za wszystko bez targowania,bo i tak ściągnie całość od sprawcy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuzadzwoń tu http://www.odszkodowanie.com/main.php?fid=401 i popytaj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ciacho102Tak też tak myślę tylko, że od pół roku ubezpieczyciele zmienili sobie prawo do tego że sprawca jest pijany i słyszałem, że ciężko odzyskać pieniądze za wyrządzoną szkodę.
Z drugiej strony patrząc, ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić kasę w ciągu 30 dni.Wziął składkę więc musi odpowiadać za sprawcę.A to,że sprawca był po kielichu,to nie Twój problem,tylko towarzystwa ubezpieczeniowego.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Kolego nie daj sie robić ASO w balona. Im chodzi o pieniądze za naprawę i tyle. Co do ubezpieczyciela to faktycznie powinien w 30 dni wypłacić odszkodowanie tylko że jest mały kruczek: powinien bo w sytuacjach "niejasnych" może czekać na wyrok i tak się dzieje zazwyczaj nawet w zwykłych kolizjach gdzie sprawca się przyznaje to ubezpieczyciel i tak czeka aż dostanie potwierdzenie z policji lub sądu w zależności od sprawy.
Co do samego pijaka to skoro pojazd którym sie poruszał był ubezpieczony to tak jak wcześniej wspomniano PZU ma obowiązek wypłaty a później to ich broszka żeby dochodzić sobie zwrotu kasy od sprawcy jeśli nie ma polisy to fundusz gwarancyjny który także później ściąga kasę od pijaczka.
Co do tego manewru z zapłatą z AC a później zwrotem kasy z polisy OC sprawcy to pierwsze słyszę więc sie nie wypowiadam ale nie bardzo mi to podchodzi wydaje mi sie że albo twoje AC albo OC sprawcy i tyle.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zakum7Kolego nie daj sie robić ASO w balona. Im chodzi o pieniądze za naprawę i tyle. Co do ubezpieczyciela to faktycznie powinien w 30 dni wypłacić odszkodowanie tylko że jest mały kruczek: powinien bo w sytuacjach "niejasnych" może czekać na wyrok i tak się dzieje zazwyczaj nawet w zwykłych kolizjach gdzie sprawca się przyznaje to ubezpieczyciel i tak czeka aż dostanie potwierdzenie z policji lub sądu w zależności od sprawy.
Co do samego pijaka to skoro pojazd którym sie poruszał był ubezpieczony to tak jak wcześniej wspomniano PZU ma obowiązek wypłaty a później to ich broszka żeby dochodzić sobie zwrotu kasy od sprawcy jeśli nie ma polisy to fundusz gwarancyjny który także później ściąga kasę od pijaczka.
Co do tego manewru z zapłatą z AC a później zwrotem kasy z polisy OC sprawcy to pierwsze słyszę więc sie nie wypowiadam ale nie bardzo mi to podchodzi wydaje mi sie że albo twoje AC albo OC sprawcy i tyle.Zobaczymy jak to będzie po świętach dopiero auto wędruje do blacharza. Zobaczymy może od razu się uda z OC więc na pewno poinformuję
Komentarz
-
Komentarz